This app works best with JavaScript enabled.
Ondernemerstips

3 TED talks die je als ondernemer gezien moet hebben

Geschreven door: OIIO Redactie op 28 juli 2020

TED heeft zich al op meerdere gebieden bewezen als dé inspiratiebron voor educatie en ontwikkeling.

Of het gaat om ondernemen, tech, financiën of je eigen persoonlijke ontwikkeling. Elke week komen er Talks bij van ondernemers die hun verhaal vertellen, vaak op een erg boeiende manier. Ben je financieel adviseur? Makelaar? Notaris? Geen probleem, voor iedereen is er uit onderstaande Talks een onderliggende boodschap te halen. Welke ondernemer je ook bent.

Simon Sinek – Hoe grote leiders tot actie inspireren.

We raadden zijn boek Start With Why al in een andere blog post aan, in deze TED talk duikt Simon verder in zijn principe van 'the golden circle', toegepast op hoe je beter je bedrijfsverhaal kunt pitchen. Hij legt uit hoe de doorgaans standaard manier van pitchen (wat, hoe waarom) verouderd is, en dus eigenlijk 180 graden omgedraaid zou moeten lopen.

Kern van het verhaal: Als je begint met de ‘Waarom’ van je bedrijf, dan trek je veel beter de aandacht dan wanneer je jouw commerciële praatje over je product als eerste aanhaalt. Je neemt je klanten mee in je verhaal, in plaats van dat je ze een product aanbiedt waarvan ze nog niet wisten dat ze het nodig hadden. Je creëert fans in plaats van klanten, 

 

Wil je iemand helpen? Hou je mond en luister! door Ernesto Sirolli.

In deze video van Ernesto, die lekker wegkijkt door een goede dosis humor, maakt hij duidelijk dat de beste manier van helpen is door te stoppen met proberen te helpen. Hij vertelt zijn verhaal over zijn werk in Afrika, waar hij de lokale bevolking probeerde te leren hun eigen eten te verbouwen. En ook waarom dat faliekant mis ging, hoe hij daarvan geleerd heeft en hoe dat vertaald werd in zijn huidige rol als adviseurs voor ondernemers.

Kern van het verhaal: probeer meer naar de klanten te luisteren. Het kan makkelijk zijn om in een proces te vervallen, vooral als je al jaren ervaring hebt. Maar verkrijg meer informatie over de passies en doelen van je klant, dan kun je écht het verschil maken.

Choice, happiness and spaghetti sauce door Malcom Gladwell

Vroeger had elk merk slechts 1 spaghetti saus, die ze perfectioneerden tot in de eeuwigheid. Malcolm Gladwell vertelt in zijn presentatie hoe het kan dat er nu ineens 36 van elk merk bestaan, wat het streven naar het perfecte product daarmee te maken heeft en waarom klantonderzoek vroeger faliekant verkeert ging. Met een flinke dosis humor neemt hij je mee zijn verhaal over die ene man die de hele voedingsindustrie op zijn kop zette. 

Kern van het verhaal: segmentatie, segmentatie, segmentatie. Er is niet 1 product voor iedereen, er is voor iedereen een product. Waar Amerikaanse spaghetti-liefhebbers in 3 categorieën in te delen zijn, zijn jouw klanten dat ook.

Hoe je stress je vriend maakt door Kelly McGonigal

Wordt je kans om te overlijden aan stress minder groot als je niet gelooft dat het je fataal kan worden? En hoe kun je ervoor zorgen dat een brok in je keel bij een presentatie naar je eigen hand kan zetten? Kelly McGonigal legt met concrete en humoristische voorbeelden uit hoe je stress niet langer als iets kwaadaardigs hoeft te zien en hoe je kunt profiteren van je zweethandjes en verhoogde hartslag.

 

Kern van het verhaal: dat zal wel al duidelijk zijn. Stresssignalen zijn niet per se slecht, als je weet hoe je ze moet interpreteren. In welke situatie dan ook, bij die belangrijke potentiële klant, bij een scheiding of juist bij een aanzoek, jij houdt in het vervolg je hoofd koel.

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.