This app works best with JavaScript enabled.
Marketing

5 manieren om je online goed te profileren

Geschreven door: OIIO Redactie op 18 februari 2020

Positieve mond-tot-mond reclame is de sterkste vorm van reclame. Maar helaas is dat lastig zelf te stimuleren. Wel kun je ervoor zorgen dat je bedrijf zo goed mogelijk online gezien wordt. Onze top 5:

1. Sociale media

De makkelijkste om aan te maken, maar wel het meest tijdsintensief om bij te houden. Via sociale media kun je heel goed en visueel vertellen wie je bent, wat je doet en wat klanten van je kunnen verwachten. Een paar ideeën:

  • Heb je een tevreden klant? Of heb je een mooi, zichtbaar resultaat afgeleverd? Maak een leuke foto en zet die op je kanalen.
  • Plaats je huidige acties of een speciale actie die alleen voor je volgers geldt.
  • 'Deel en win' acties doen het ook altijd erg goed voor het aantal bereikte personen. Ben je kapper? Verloot bijvoorbeeld een gratis knipbeurt.
  • Heb je een nieuwe cursus voltooid of certificaat behaald? Dat je bewust bezig bent met bijscholing is hartstikke goed, ook voor je betrouwbaarheid. Zeker waard om met je volgers te delen.

Op korte termijn is het wellicht wat lastig om je bereik snel te vergroten, een goede oplossing daarvoor is om al je bestaande klanten aan te geven dat je nu ook online te volgen bent. Heb je een sterke relatie? Stimuleer ze om vrienden en familie uit te nodigen voor je pagina. Daar kun je natuurlijk een beloning tegenover stellen, zoals korting op een volgende afspraak. Ook is het mogelijk om een bericht te sponsoren waardoor je mensen bereikt die je pagina nog niet volgen. Met een paar tientjes budget kom je dan al een heel eind.

2. Google Mijn Bedrijf

Jouw online winkel-etalage. Dat is Mijn Bedrijf van Google. Potentiële klanten die online naar jou of vergelijkbare bedrijven zoeken zien je gelijk in Google voorbij komen. Je kunt er je openingstijden plaatsen, nieuwtjes plaatsen en recensies ontvangen. Dat laatste is tegenwoordig heel belangrijk, omdat 97% van de consumenten recensies leest voordat ze een aankoop doen. Een eigen bedrijf aanmaken kan makkelijk en snel via business.google.com.

Persoon met smartphone navigeren via Google

3. Google Ads

Een wat ingewikkelder kanaal, maar wel érg handig: Google advertenties. Door advertentieruimte te kopen op basis van woorden waar mensen op zoeken, kun je precies jouw doelgroep bereiken. Ben je goed met computers? Google biedt een gratis digitale workshop aan waarin je de basisprincipes van Google Ads krijgt uitgelegd. Niet zo digitaal ingesteld? Dan is het verstandiger om een bureau in te huren die dit voor je regelt. Dat brengt natuurlijk wel een wat groter kostenplaatje met zich mee.

4. Diensten via websites

Je hoeft niet alles alleen te doen, er zijn in bijna elke branche sites waarop je jouw diensten kunt aanbieden. Denk aan een website voor klusopdrachten, afspraken voor beauty salons, forums waar je klanten te vinden zijn, etc. Vaak is het erg makkelijk om je hierop aan te melden, je weet dan zeker dat je direct de juiste doelgroep bereikt. Wat dit betreft geldt: more is more! Hoe meer je zichtbaar bent, hoe groter de kans dat je wordt gevonden.

5. Je eigen klantenportaal

Tenslotte is het belangrijk om voor nieuwe klanten zichtbaar te zijn, maar ook voor bestaande klanten is het belangrijk om je professioneel te profileren. Dat kan in een klantenportaal. Die ken je wellicht al van banken, verzekeraars of andere grote bedrijven. Klanten loggen bij je eigen portaal in waardoor je veilig, makkelijk en professioneel met elkaar kunt communiceren. Een eigen klantenportaal hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn, deze is al beschikbaar voor € 19,- per maand. Meer daarover weten? Bekijk hier wat een klantenportaal voor jou kan betekenen.

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.