This app works best with JavaScript enabled.
Ondernemerstips

6 tips voor productief thuiswerken

Geschreven door OIIO redactie op 20 maart 2020

Thuiswerken is voor veel mensen een gloednieuwe gewaarwording. Dat kan voor de nodige uitdagingen zorgen qua concentratie en productiviteit.

Om je goed op weg te helpen, hebben we een aantal tips verzameld die ervoor zorgen dat je thuis net zo goed presteert als op het werk. Misschien zelfs beter, door het gebrek aan die collega die elk uur je kantoor binnen komt rennen :) Lees je mee?

Koester structuur

Het is verleidelijk om tijdens het thuiswerken lekker de joggingbroek of onesie aan te trekken, maar je houdt jouw brein productiever door je thuiswerkdag als een standaard werkdag te behandelen. Sta op tijd op, kleed je normaal aan, eet je ontbijtje en ga lekker aan de slag. En vergeet niet om net zo goed op tijd naar bed te gaan. Zo vermijd je dat je hoofd op standje weekend gaat en dat je geen taak meer gedaan krijgt. Vooral als je langere perioden vanuit huis aan de slag gaat, is structuur éxtra belangrijk.

Richt een werkplek in

Heb je de luxe van een eigen kantoor aan huis, dan is dat natuurlijk ideaal. Maar ook als je minder ruimte in huis hebt is het slim om een ‘dedicated’ werkplek in te richten. Ook dit heeft invloed op je brein, als je namelijk lekker op de bank gaat zitten werken is er een stuk minder verschil tussen je werkplek en relaxplek. Door bijvoorbeeld aan je keukentafel of in een minder gebruikt hoekje van de woonkamer te werken, is het veel makkelijker om daarna ontspannen op de bank te ploffen.

Blijf bewegen en afwisselen

Van het station naar kantoor lopen, even een kop koffie halen, printje oppikken in de printerhoek, naar die meeting lopen of checken bij die collega wat de status van het project is: op het werk beweeg je meer dan je denkt. Ook thuis is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet vast roest aan je stoel. Loop een lekker rondje in de tuin, las een knuffelsessie met de hond in, ijsbeer tijdens het bellen en doe hier en daar wat oefeningen die thuis heel wat minder ongemakkelijk thuis uit te voeren zijn dan op kantoor. Goed voor je lijf en goed voor de afwisseling.

office dog kantoorhond

Maak duidelijke afspraken

Het is wat minder snel schakelen met je collega’s als je niet in dezelfde ruimte zit. Blijf dus goed communiceren met elkaar. Bel elke dag rond hetzelfde tijdstip met elkaar voor een update, blijf elkaar goed informeren wat de verwachtingen zijn en geef aan (in je agenda of verbaal) wanneer je juist wat minder bereikbaar bent door bijvoorbeeld een digitale meeting. Zo houd je frustraties uit de lucht en blijft iedereen op de hoogte. Plus, wat menselijk contact is niet te onderschatten als je alleen thuis bent.

De 20 minuten regel

Merk je dat je productiviteit even een dipje ervaart? Probeer de 20 minuten regel eens. Zet je timer op 20 minuten en beloof jezelf dat je na die tijd iets leuks mag doen, bijvoorbeeld even wat eten, een kopje koffie zetten of een luchtje scheppen. Wat we namelijk vaak vergeten is hoeveel werk je gedaan krijgt in slechts 20 minuten. Geeft niet alleen je zelfvertrouwen een boost, maar werkt ook nog eens écht voor het verhogen van je productiviteit.

Social Nee-dia

Het is natuurlijk heel verleidelijk om de hele dag te checken wat die leuke bn'er, de kat van je zus of de puber kinders tijdens hun vrije dag aan het doen zijn. Het heeft geen uitleg nodig dat dit niet bepaald bevorderend is voor je productiviteit. Wil je toch hier en daar je socials checken? Gebruik het dan in combinatie met onze vorige tip. 20 minuten vlammen, met als beloning 5 minuutjes Instagram. Wel maar 5 minuutjes dan hé ;-)

Werk jij op dit moment thuis en heb je nog andere waardevolle tips? Laat het hieronder weten!

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.