This app works best with JavaScript enabled.
Nieuws

De kleineondernemersregeling (KOR) in 2020

Geschreven door OIIO redactie op 12 december 2019

De kleineondernemersregeling (KOR) verandert per 1 januari.

Je kunt dan gebruik maken van een vrijstelling waardoor je geen aangifte meer hoeft te doen en geen BTW hoeft te rekenen of betalen.

Daar hangen natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan. Om het wat makkelijker te maken om te besluiten of de vrijstelling bij je past, hebben we de verschillen tegenover elkaar gezet in onderstaande tabel.

KOR huidig

KOR 2020

Je verrekent de BTW die je betaald hebt af van de BTW die je hebt ontvangen van je klanten. Blijft hierdoor minder dan €1.883,- over? Dan hoef je maar een deel of geen btw te betalen.

De korting op je BTW komt te vervallen. Je krijgt nu wel een ontheffing van de btw als je jaarlijkse omzet (in Nederland) onder de € 20.000,- blijft. Dit schat je voor de start

Je doet elk kwartaal btw-aangifte.

Je hoeft geen aangifte meer te doen

Je stuurt btw-facturen

Je stuurt geen btw-facturen meer. Voor de btw hoef je helemaal geen facturen meer te versturen

Je rekent btw aan je klanten en trekt hiervan de betaalde btw af

Je rekent geen btw meer aan je klanten maar mag betaalde btw niet meer aftrekken

 

De reden van de nieuwe KOR heeft als uitgangspunt om ondernemers te ontlasten op het gebied van administratie. Maar houd ook rekening met de nadelen van deelnemen aan de nieuwe KOR.

  • Heb je veel zakelijke klanten? Dan kunnen zij geen btw meer aftrekken van jouw dienst of product. Het wordt voor hen daardoor minder aantrekkelijk om bij jou af te nemen.
  • Ga je investeren? Bijvoorbeeld in een nieuwe laptop of inrichting op kantoor? Dan kun je hiervan niet meer de BTW van aftrekken.
  • Daarnaast stuur je eerst wél btw-facturen en daarna niet meer. Als je het goed wilt doen ook met een ander tarief, om je marge veilig te stellen. Dat kan vreemd overkomen.

Wil je gebruik maken van de nieuwe KOR? Aanmelden kan met dit formulier. Let op: je kunt de vrijstelling dan vanaf het tweede kwartaal van 2020 gebruiken. Het eerste kwartaal doe je nog aangifte zoals nu.

Twijfel je nog? Vraag je (fiscaal) adviseur om advies.

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.