This app works best with JavaScript enabled.
Ondernemerstips

Videobellen als een pro

Geschreven door OIIO redactie op 7 mei 2020

We hebben er al een paar voorbij zien komen: mensen die even waren vergeten dat ze in een videocall zaten. Of dachten dat hun onderbroek net níet zichtbaar was op camera. Daar ga jij je natuurlijk voor behoeden. Maar ook door andere handige weetjes word jij een échte video professional.

1. Zorg voor het juiste licht

Als je bij iemand op het scherm staat, wil je goed zichtbaar zijn. Ga daarom vooral niet met je rug naar het raam zitten. In een donkere ruimte zet je een lampje voor je neer, zodat je gezicht wel goed belicht wordt. Zo weet je zeker dat de camera je goed oppikt en dat je niet als een donkere schim wordt afgebeeld.

2. Denk aan je achtergrond

Jij ziet niet wat er achter je staat, maar de persoon aan de andere kant van het scherm des te meer. De juiste keuze is daarom een neutrale, rustige achtergrond. Dus bijvoorbeeld een muur of neutrale kamer. Vermijd vooral een raam dat uitkijkt op een drukke straat of de box van je kleintje.

3. Niet ongemakkelijk

Als jij voorovergebogen zit omdat je jouw gesprekspartner net niet goed kunt zien op afstand, hou er dan rekening mee dat je dat duidelijk kunt zien. De beste houding voor een video-meeting is lekker ontspannen met je rug tegen je stoelleuning. Ook voor je huid is de camera genadeloos. Vind je het vervelend dat je wat onregelmatigheden in je gezicht hebt die op camera extra zichtbaar zijn? Dan is het een goed idee om daar rekening mee te houden in je voorbereiding. 

4. De juiste hoek

Daarnaast staat je scherm misschien ergonomisch prettig, maar een laptopscherm staat daardoor meestal iets verder richting het plafond gericht. Vooral tijdens het thuiswerken staat de camera in een niet al te flatteuze hoek. Als je perfect in beeld wilt, zet je je laptop op ooghoogte en het scherm op 90 graden. Zo ziet je gesprekspartner je recht van voren en wordt hij of zij je onderkin of hanglamp bespaard.

5. Houd het concreet

Een video-afspraak heeft een andere invloed op je concentratie dan een face-2-face gesprek. Houd het daarom concreter en bondiger dan gewend, zodat je niet halverwege de aandacht kwijt bent. Het kan goed zijn om je gesprek van tevoren al een keertje te oefenen, zodat je zelf al een beetje kunt aanvoelen of je de juiste informatie overbrengt of dat er zaken zijn die je kunt schrappen. 

6. Maak een lijstje

Heb je specifieke zaken te bespreken? Als je alles in je hoofd hebt zitten dat je wilt aanstippen, helemaal top! Ben je niet zo goed in het onthouden van wat er terug moet komen in je gesprek, schrijf het gerust op een briefje. Zo weet je zeker dat je niks vergeet. 

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.