This app works best with JavaScript enabled.
Ondernemerstips

Houd je klanten betrokken; 4 tips

Geschreven door OIIO redactie op 24 april 2020

Dat je klanten jou minder regelmatig zien, en andersom, zorgt ervoor dat je meer aandacht moet besteden aan je eigen zakelijke communicatie. Want uit het oog, uit het hart? Dat mag juist nu écht niet gebeuren. Om je klanten toch betrokken en dichtbij te houden pas je een aantal manieren van communicatie toe.

1. Digitale afspraken

Vooral in de zakelijke dienstverlening zoals advocatuur, consultancy of juridische- en financiële dienstverlening kunnen veel face-2-face afspraken verplaatst worden naar een digitale omgeving. Waar bellen een stuk minder persoonlijk is, kun je met videobellen toch elkaars lichaamstaal en expressies lezen. Zonder in dezelfde ruimte te zitten. Een goed alternatief voor de fysieke bijeenkomsten.

Hierin is van belang dat je een systeem zoekt waarin het bellen niet te ingewikkeld in elkaar steekt. Je wilt dat klanten zo min mogelijk hoeven te installeren, dat ze ervan op aan kunnen dat het veilig is en dat ze precies weten hoe ze de call starten. Werkend in een eigen klantenportaal is dat al mogelijk. Ze hoeven alleen maar in te loggen (net als bij de bank of verzekering) om de call te starten.

2. Op de juiste plekken aanwezig zijn

Op dit moment verandert er veel. Je openingstijden, hoe je te bereiken bent, andere nieuwe ontwikkelingen. Door het nieuws te communiceren richting je relaties blijf je jezelf in de kijker spelen. Er wordt op dit moment veel aandacht besteed aan veranderingen en het onbekende, dan is het fijn om te weten dat jouw dienstverlening er nog steeds is. Weliswaar in iets andere vorm dan gewend, maar kwalitatief nog even goed.

Je kunt deze informatie op verschillende manieren de wereld insturen. Door bijvoorbeeld je vaste klanten een nieuwsbrief te sturen. Door op sociale media een bericht te plaatsen of zelfs te sponsoren zodat je ook potentiële klanten bereikt. Afhankelijk van waar je doelgroep te vinden is geldt altijd een regel dat een combinatie van meerdere kanalen elkaar versterkt.

3. Persoonlijke berichten

'Dag meneer Franssen, we hebben een aantal handige tips op een rij gezet om productief thuis te werken. Hoe gaat het bij u?' Het lijkt een kleine moeite, en dat is het ook. Echter kan zo'n klein gebaar al een heel positief effect hebben op de betrokkenheid van je relaties. Je laat weten ze niet vergeten te zijn en intussen kun je informatie vergaren om nóg persoonlijker te communiceren.

4. 24/7 bereikbaar

Een open deur, maar wanneer je klanten jou nodig hebben, is het uiteraard zeer belangrijk dat je ook bereikbaar bent zodra ze je nodig hebben. Door te communiceren in een eigen klantenportaal kunnen relaties 24/7 terecht binnen een professioneel en veilig systeem.

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.