This app works best with JavaScript enabled.
Ondernemerstips

Hoe verminder je no shows?

Geschreven door OIIO redactie op 22 januari 2020

Het is zonde als een afspraak geen gehoor geeft, maar loop je vaker tegen afzeggingen of zogenaamde no shows aan dan kost het je inkomsten.

Je kunt echter een aantal technieken gebruiken om de kans op een no show te verminderen en tegelijkertijd je klantloyaliteit te verhogen. Win-win situatie.

1. Stuur een herinnering

Een van de meest voorkomende redenen van no shows is dat de klant de afspraak simpelweg is vergeten, bijvoorbeeld doordat deze al een tijdje geleden gepland is. Door een korte tijd voor de afspraak nog een herinnering te sturen zorg je voor een extra geheugensteuntje. Is je klant of relatie verhinderd? Dan vergroot je de kans dat deze nog op voorhand afzegt zodat je een andere afspraak op dat tijdstip kunt plannen.

2. Communiceer op een persoonlijke manier

Als je vriendelijk en persoonlijk met een relatie communiceert versterk je de band die je met elkaar hebt. Je bouwt onderling respect op. Daardoor zal de relatie zich meer moeite doen om een afspraak af te zeggen. Het is namelijk makkelijker om een onpersoonlijk bedrijf teleur te stellen dan een waar je een goed gevoel bij hebt.

3. Zelf afspraken laten maken

Door de klant zélf een afspraak te laten inplannen wordt het makkelijker om de afspraak daadwerkelijk te onthouden en prioriteit eraan te geven. Daarbij wordt het sturen van een bevestiging en herinnering makkelijker omdat je dit online kunt automatiseren.

4. Maak annuleren makkelijk

Een klant wil afzeggen. Balen, maar soms onvermijdelijk. In dat geval moet het wel zo makkelijk mogelijk zijn om de afspraak te verplaatsen of annuleren. Als er veel moeite in een afzegging moet worden gestoken doordat bijvoorbeeld onduidelijk is hoe of waar dit moet, is de kans groot dat de klant het erbij laat zitten. Een ideale situatie? Een mijn-omgeving waarin je alle communicatie en afspraken regelt.

5. Onderzoek of je verbanden kunt leggen

Is er bijvoorbeeld een bepaalde dag dat je veel no shows of afzeggingen hebt? Of komt het vaker voor bij een bepaalde soort relatie of dienst? Als je hierin verbanden ziet kun je gericht actie ondernemen om die gevallen te verminderen.

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.