This app works best with JavaScript enabled.
Nieuws

Nieuwe wetgeving voor MKB in 2021

Geschreven door OIIO redactie op 7 december 2020

Het nieuwe jaar staat voor de deur, naast de jaarrekening ook het moment waarop nieuwe wetgeving actief wordt. We zetten de belangrijkste zaken op een rij.

Zelfstandigenaftrek verder omlaag

In 2021 gaat de zelfstandigenaftrek met 360 euro omlaag naar 6.670 euro. Als je van de zelfstandigenaftrek gebruik maakt hoeft deze wijziging echter niet te betekenen dat je erop achteruit gaat. Je merkt er zelfs weinig tot niets van. Dat heeft te maken met de arbeidskorting en algemene heffingskorting binnen de inkomstenbelasting die komend jaar stijgen en zo als compensatie optreden tegen de lagere zelfstandigenaftrek.

Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als je minstens 1.225 uur per jaar in je bedrijf stopt en de Belastingdienst je als ondernemer ziet. Sinds 2020 verlaagt het kabinet de aftrek ieder jaar. De laatste verlaging staat gepland voor 2036, dan is de zelfstandigenaftrek 3.240 euro.

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.*

Faillissement makkelijker te voorkomen

Mocht je in financiële problemen komen of zitten, dan kun je vanaf 1 januari 2021 je schuldeiser een akkoord aanbieden om de schulden van je bedrijf mee te herstructureren. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) die hierin voorziet heeft als doel faillissementen te voorkomen.

De rechter zal het akkoord keuren en bij goedkeuring dienen schuldeisers zich eraan te houden. Ook als ze het niet eens zijn met het akkoord. Het kan daardoor voorkomen dat een schuldeiser tegen zijn een gedeeltelijke afboeking of kwijtschelding van de schulden moet aanvaarden.

Bedrijfspand kopen duurder

De overdrachtsbelasting gaat omhoog voor bedrijfspanden en tweede woningen, van 6% naar 8%. Wil je bijvoorbeeld beleggen door het kopen van een pand, of wil je uitbreiden naar een nieuwe ruimte? Dan betaal je vanaf 1 januari 2021 meer belasting.

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.*

Corona: regelingen en maatregelen lopen door

Er zijn al een aantal regelingen beschikbaar voor mkb'ers die getroffen zijn door de coronacrisis. Verschillende hiervan lopen ook in 2021 door. Zoals de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL). Meer over corona en ondernemen vind je bij het KVK Coronaloket.

*Deze wet is nog niet compleet rond. De ingang van deze (wets)wijziging is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.