This app works best with JavaScript enabled.
Veiligheid

Ook MKB kwetsbaar voor hackers

Geschreven door OIIO redactie op 24 maart 2020

Dat je een kleiner bedrijf runt, betekent niet dat je veilig bent voor cybercriminelen. Onderzoek van Allianz, in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos, wijst uit dat veel mkb-ondernemers zich onterecht veilig voelen over het gebruik en de beveiliging van hun IT-omgeving. Een onderschatting van het risico, gezien de explosieve toename van het aantal hacks.

Malware programma's zoals Cryptolocker komen zelfs vaker voor bij mkb-ondernemingen dan bij de grotere bedrijven. Bij deze malware wordt de computer geïnfecteerd en geblokkeerd. Vervolgens wordt een betaling gevraagd voor het deblokkeren. Omdat er geen IT-afdeling bij de kleinere bedrijven aanwezig is en dus ook de kennis ontbreekt om de malware te verwijderen en aanvallen te voorkomen, zijn hackers daarom ook vaker succesvol in hun activiteiten.

Overigens is bovenstaande geen reden tot paniek, wel reden tot waakzaamheid. Door bewust om te gaan met gegevens, updates en beveiliging kun voldoende weerstand bieden tegen ongewenste praktijken. De tips:

 1. Creëer bewustzijn
  Ben je ervan bewust dat je bedrijf een doelwit kan zijn voor dreigingen van buitenaf en ga met die gedachte in je achterhoofd om met data.
 2. Werk in de cloud
  Een excel-lijst met klanten zonder wachtwoord op je harde schijf is anno 2020 niet meer verantwoord. Door je gegevens en documenten buiten je fysieke computer in een beveiligde cloud te archiveren is het een stuk makkelijker om je werkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren als je computer gegijzeld wordt. Je hoeft dan niet alles stil te leggen terwijl je de aanval oplost, maar kunt op een ander apparaat doorwerken.
 3. Back ups en updates
  Zorg dat je te allen tijde een back up op een externe schijf of in de cloud hebt. Stel updates niet te lang uit, want hier zitten vaak ook belangrijke beveiligingsupdates tussen. Als je zoals bij punt 2 aangeraden in de cloud werkt kun je deze stap overslaan. Updates gebeuren in dit geval door de developer en back ups zijn niet meer nodig.
 4. Versleutel data
  Door je gegevens te versleutelen maak je het criminelen lastig om ze te kunnen lezen. Door je computer up to date te houden is het meestal al goed geregeld door je besturingssysteem. Werk je met software die automatisch gegevens versleuteld, dan zit je sowieso al goed.
 5. Individuele inloggegevens
  Geef iedere persoon die op een computer of binnen software werkt een aparte inlog. Zo voorkom je dat er vervuiling in je systeem komt maar kun je ook beter achterhalen waar een cybercrimineel is binnengedrongen. Daardoor kun je sneller en efficiënter handelen.
 6. Internettoegang
  Regel een aparte netwerk voor werknemers en gasten die van het netwerk gebruik willen maken op hun eigen computer of smartphone. Daardoor 
 7. Sociale media
  Beperk het gebruik van sociale media op het bedrijfsnetwerk. Een voorbeeld: koppel geen persoonlijke accounts aan werkcomputers, slechts één persoon met toegang en geen toegang vanaf privéapparaten.

,,Het idee dat het mkb niet interessant zou zijn voor cybercriminelen, is flink achterhaald”, verzekert Bart Thys van ICT-dienstverlener Konica Minolta Business Solutions Nederland. ,,Elke organisatie met een database kan vandaag de dag een doelwit van hackers zijn. Maar er is geen reden tot paniek: met wat simpele stappen wordt het risico al flink verkleind." 

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.