This app works best with JavaScript enabled.
Nieuws

Specialistische ambachten met uitsterven bedreigd

Geschreven door OIIO redactie op 2 december 2019

Jacco Vonhof van MKB Nederland maakt zich ernstige zorgen na nieuws vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Deze heeft besloten om eind volgend jaar de subsidie van € 450.000,- voor het Meld- en Expertisepunt Specialistisch Vakmanschap te schrappen. Zonder de ondersteuning dreigen de onmisbare, nu al schaarse beroepen te verdwijnen.

Ondersteuning

Hoefsmeden, houtbewerkers, audiciens en betonvlechters: ze zijn er in steeds mindere getale. Ook de instroom van nieuwe ambachtslieden gaat moeizaam. Het Meld- en Expertisepunt helpt branches en opleidingen van deze unieke vakgebieden door onder andere jongeren te enthousiasmeren om te kiezen voor een specialistisch vakgebied of door onderzoek te doen naar kansen in de arbeidsmarkt. Hierin heeft het Meld- en expertisepunt veel kennis en ervaring opgebouwd de afgelopen jaren. Dit jaar heeft het bijvoorbeeld nieuw leven ingeblazen in de opleiding voor betonvlechters in Harderwijk. „We hebben misschien maar veertig leerlingen betonvlechten per jaar nodig”, zegt Vonhof. „Maar als we ze niet opleiden, wordt er in de toekomst geen brug meer gebouwd.”

Werk zat

Kansen in de arbeidsmarkt? Die zijn meer dan voldoende aanwezig. Leerlingen die kiezen voor een specialistisch vakgebied hebben een ruime keuze aan werkgevers. De helft van de vacatures zijn namelijk moeilijk te vervullen, geeft arbeidsinstantie UWV aan. Ook bij opleidingen zelf valt dit te merken. „Wij hebben tweeduizend studenten, maar er zijn drieduizend bedrijven bij ons ingeschreven als stagebedrijf. In de crisis was maar 5 tot 6% van de leerlingen die bij ons hadden afgestudeerd na anderhalf jaar werkloos”, aldus Stephan Welie, locatiedirecteur van de Amsterdamse mbo-opleiding Hout- en Meubilaircollege.

MKB-Actieplan

Vonhof hoopt hulp te kunnen vinden bij andere takken, ook binnen de overheid. Zoals het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. ,,Dit onderwerp past uitstekend in het MKB-Actieplan van Mona Keijzer, want het gaat hier puur om mkb-ondernemers die dit soort specialistisch opgeleide vakmensen gewoon nodig hebben. Het gaat hier écht om kleine bedrijven. Met haar gaan we hierover verder in gesprek.”

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.