This app works best with JavaScript enabled.
Ondernemerstips

Vakjargon: CRM

Geschreven door OIIO redactie op 15 januari 2020

In deze nieuwe serie nemen we je mee in de termen die tegenwoordig ten overvloede over het internet en de netwerktafels vliegen. Zo ben jij volledig op de hoogte wat de term inhoudt en ben je voorbereid zodra het ter sprake komt. Met vandaag: CRM systemen.

Wat is CRM?

De afkorting CRM staat voor Customer Relationship Management en omvat in de breedste zin hoe je met jouw klanten omgaat. De term wordt echter via verschillende invalshoeken gebruikt, zowel technisch, strategisch als procesmatig. De technische kijk heeft het vooral over de combinatie van verschillende systemen die gebruikt worden om te documenteren, analyseren en optimaliseren. In strategische zin gaat het om hoe je het verbeteren van je klantrelatie binnen je bedrijf inzet. Procesmatig is de specifieke software die je gebruikt als database om je klantgegevens in op te slaan.

Waarvoor je een CRM-systeem gebruikt

In je CRM-software sla je alle gegevens van je klanten op, zoals bijvoorbeeld e-mail en huisadressen, telefoonnummers, websites en belangrijke notities. Maar ook hele specifieke details, zoals de voorkeuren voor communicatiemethoden of wanneer je de klant voor het laatst gesproken hebt. Daarnaast kun je CRM-systemen aan andere koppelen, zoals een programma waarin je jouw nieuwsbrief verstuurt en je facturen in maakt. 

Het grootste voordeel van een CRM-systeem is dat alle gegevens overzichtelijk staan opgeslagen op één plek. Door dat deel digitaal te doen kun je er ook analyses op draaien, zodat je bijvoorbeeld loyale klanten kunt herkennen of je groei kunt zien. Daarnaast wordt samenwerken makkelijker doordat je collega's dit ook kunnen inzien zodra ze contact hebben met de klant.

Two work men in conversation with tablet

Waar je op moet letten bij het kiezen

Is het tijd voor een eerste systeem? Start met het stellen van een of meerdere doelen. Wat wil je met je CRM pakket bereiken? Breng in kaart of je alleen gegevens wilt opslaan, of je koppelingen nodig hebt of dat je een volledig communicatiesysteem wilt. Dat maakt het vergelijken een stuk sneller en makkelijker. Denk ook aan het exporteren en importeren van gegevens, mocht je ter zijner tijd willen wisselen van software.

Heb je al een CRM-systeem? Start ook met het stellen van doelen en neem mee waar je op dit moment tegenaan loopt. Denk ook hier aan het overzetten van de gegevens, handmatig overzetten is een tijdrovende klus die je graag wilt vermijden.

Tot slot: stel een budget. CRM-systemen komen er in alle soorten in maten, van een paar tientjes tot meer dan duizend euro per maand. Zo kun je tijdens het vergelijken aanbieders wegstrepen die buiten budget vallen.

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.