This app works best with JavaScript enabled.
Marketing

Vakjargon: Social media inzetten voor jouw bedrijf

Geschreven door OIIO redactie op 10 maart 2020

Gemiddeld zitten we 98 minuten per dag op sociale media, waarbij WhatsApp, Facebook en YouTube de grootste spelers zijn.

Een goede reden om ze in te zetten voor je bedrijf. Maar hoe bepaal je nu welke kanalen voor jou het meest geschikt zijn? En wat plaats je nu eigenlijk voor berichten? We helpen je op weg.

Alles is mogelijk, zolang het bij je past.

Allereerst: welke mogelijkheden zijn er? Een greep uit de populairste kanalen van het moment:

 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • WhatsApp
 • Snapchat
 • Pinterest
 • Twitter
 • LinkedIn
 • TikTok

Kiezen op basis van doelgroep

Welke je kiest is op de eerste plaats afhankelijk van welk medium bij je bedrijfsdoelgroep past. Een goede maatstaf is de gemiddelde leeftijd van je doelgroep. Zo is TikTok op dit moment voornamelijk populair onder jongeren onder de 13, terwijl de oudere doelgroep juist op Facebook te vinden is.

Bron: Newcom Research & Consultancy

Welke social media gebruikt mijn doelgroep   Welke social media gebruikt mijn doelgroep dagelijks

Kiezen op basis van wat je te delen hebt

Ben je een interieurontwerper die een mooi portfolio te delen hebt? Je kiest in dat geval sneller voor een Instagram en Pinterest dan voor een TikTok of Twitter. Als je een jurist bent en meer deelt in de vorm van tips, tricks en inhakers op actualiteiten bent zou Twitter of Facebook juist weer ideaal zijn. Ben je niet bang om een camera op je eigen hoofd te richten en handig met een videobewerker? Youtube wint de laatste jaren aan populariteit dus het is een perfecte tijd om daar in te stappen

Sociale media & customer journey

Hoe je een doelgroep het beste benaderd heeft niet alleen met het medium te maken, maar ook met de plek in de zogenaamde customer journey. Je doorloopt als consument een aantal fases voordat je het besluit neemt om een product of dienst af te nemen. Meer daar over in een later artikel. Met sociale media bereik je voornamelijk klanten die nog niet bewust op zoek zijn naar een product of die in een vroege oriënterende fase zitten. Het heeft daarom nog niet veel nut om direct te communiceren met scherpe acties en concrete aanbiedingen, die meer gericht zijn op het over de streep trekken van de nog net twijfelende klant. Je zult dus meer resultaat behalen als je de inhoud van je pagina('s) toespitst op informatieve content over je bedrijf, diensten en jezelf. Zodat je doelgroep je leert kennen.

bordspel letters like social media

Wat te plaatsen?

Op platforms waar miljoenen berichten per dag gedeeld worden zie je door de content-bomen het bos niet meer. Daarom zorgen algoritmes ervoor dat toepasselijke content eerder getoond wordt dan minder interessante berichten. Algoritmes beoordelen in algemene zin op 3 factoren die invloed hebben op de relevantie van je berichten. Houd hier rekening mee om de kans te vergroten dat de algoritmes je gunstig gezind zijn.

 • Interesse bij je doelgroep
 • Hoe recent je berichten zijn
 • De relatie met je doelgroep

Zorg dus dat je jouw doelgroep kent en wanneer ze normaliter op social media actief zijn, dat je regelmatig nieuwe posts plaatst en dat je de interactie met volgers aan gaat. Dan moet het helemaal goed komen.

Aan de slag!

Het belangrijkste is: gewoon doen. Probeer verschillende berichtsoorten en kijk wat wel en niet goed werkt. Vragen? Laat het ons weten. Vergeet je ook niet je hieronder te abonneren om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe blogs.

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.