This app works best with JavaScript enabled.
Nieuws

Opgelet: valse e-mails uit naam van Belastingdienst

Geschreven door OIIO redactie op 3 december 2019

Mail gehad van de belastingdienst? Pas op! Er zijn namelijk weer valse e-mails in omloop die een virus meedragen in de bijlage. Deze bijlage lijkt op een factuur.

De e-mail geeft aan dat er een schuld openstaat en dat het openstaande bedrag binnen 24 uur automatisch van uw rekening afgeschreven. Heeft u vragen? Dan dient u het referentienummer uit de factuur te vermelden. De factuur in de bijlage bevat echter kwaadaardige software. Open deze niet!

Deze e-mail wordt verstuurd vanuit het e-mailadres van verschillende bedrijven. Deze bedrijven zijn niet de werkelijke afzenders van de e-mails.

Vervolgstappen

Heeft u een bericht ontvangen over een betaalachterstand? Controleer dan eerst of er daadwerkelijk een bedrag openstaat. Log in bij Mijn Belastingdienst / Mijn toeslagen of neem contact op met de Belastingdienst, via het telefoonnummer op hun website. Daarnaast zal de Belastingdienst u nooit vragen om via een e-mail in te loggen. Heeft u geen openstaande rekeningen en is de mail niet van hen afkomstig? Gooi de mail dan weg. Open absoluut geen bijlagen. Check vervolgens ook op de volgende zaken:

  • Is de tekst in slecht Nederlands? Let wel, vertalingen, logo’s en opmaak van teksten worden steeds beter.
  • Is de boodschap dat u een belastingteruggaaf krijgt of juist dat u een bedrag moet betalen? Dit is vaak het geval bij valse e-mails.
  • Wordt u gevraagd om op een link te klikken of een bijlage te openen? Dit zijn vragen die de Belastingdienst per definitie niet stelt.
  • Eindigt de afzenderniet op @belastingdienst.nl?

Melden

Heeft u een dergelijke mail ontvangen? Stuur een vermoedelijk valse e-mail door naar de Belastingdienst via valse-email@belastingdienst.nl (alleen gebruiken voor dit soort meldingen). Bij de Belastingdienst vindt u ook meer tips over hoe u valse e-mails kunt herkennen.

Controle

Heeft u een bijlage geopend? Zorg dan dat uw virusscanner of ICT-collega uw computer controleert op schadelijke bestanden en virussen. Daarna is het verstandig uw wachtwoorden te wijzigen.

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.