This app works best with JavaScript enabled.
Ondernemerstips

Wat is een klantenportaal?

Geschreven door OIIO redactie op 22 juni 2020

De term klantenportaal komt in onze uitingen en website vaak terug. Maar wat is het nu eigenlijk en wat zijn de kenmerken voor een succesvol klantenportaal? We nemen je mee in de materie.

Een klantenportaal is een digitale omgeving die het mogelijk maakt op een veilige en verantwoorde manier te communiceren tussen een onderneming en haar klanten. Dit is overigens geen openbare omgeving maar een persoonlijke, beveiligde verbinding tussen klanten en bedrijven.

Waar een website of webshop vooral om het merk, de diensten en producten draait, is een klantenportaal bedoeld voor directe communicatie. Een klantenportaal werd voorheen voornamelijk als self-service tool gebruikt, maar is tegenwoordig veel meer dan alleen dat. Er is meer nadruk komen te liggen op onderlinge interactie en tweerichtingsverkeer. Het onderhouden en versterken van de klantrelatie wordt een hoger geprioriteerd doel van een klantenportaal.

De essentie van een goed klantenportaal

Een klantenportaal is geen vervanging voor de backoffice, sales of klantenservice maar een aanvulling daarop. Bij een goed klantenportaal heeft je klant de mogelijkheid zelf een aantal zaken met jouw onderneming online te regelen, hierdoor ben je 24/7 beschikbaar zonder bereikbaar te hoeven zijn.

In de essentie draait een goed klantenportaal om hogere efficiëntie en meer service bieden. Dit heeft niet alleen directe financiële voordelen voor de organisatie, maar zal ook de klanttevredenheid en klantenbinding ten goede komen!

Klant tevreden over klantenportaal

Kenmerken voor succes

  1. Gebruiker staat centraal

De wensen en behoeften van je klant behoren centraal te staan. Bedrijven zoals verzekeraars en banken leggen de lat op dit vlak zo hoog dat gebruikers ook een bepaalde verwachting hebben gekregen bij dit soort klantportalen. Dit verwachten ze binnen afzienbare tijd ook van jou!

Zorg daarom voor een platform dat op elk apparaat gebruikt kan worden, waarin alle informatie terugkomt waar gebruikers naar op zoek zijn en waar zij alle taken uit kunnen voeren die zij gedaan willen krijgen.

  1. Persoonlijk

Een persoonlijke touch is onmisbaar in een succesvol klantenportaal, met alleen een online selfservice loket ga je dit niet bereiken. In de zakelijke dienstverlening kun je denken aan het delen van relevante kennis. [ aanvullen met voorbeelden]

  1. Intuïtief design

Om een succesvol portaal te ontwerpen moet het gebruiksvriendelijk zijn. Het is niet wenselijk dat klanten een handleiding moeten lezen om het platform te kunnen gebruiken, liefst wil je dat alle elementen in de eerste oogopslag duidelijk zijn. Om dit te bereiken ontwerp je het portaal op basis van UX/UI best practices (User Experience en User Interaction), gebruikersinterviews en gebruikerstesten.

  1. Geïntegreerd systeem

Je doet er daarnaast goed aan om te zorgen dat alle communicatie met klanten vanuit 1 portaal plaatsvindt. Moeten switchen tussen meerdere systemen brengt kostbaar tijdsverlies met zich mee en vergroot de kans op fouten. De kunst is om verschillende datastromen in één systeem te integreren en vlekkeloos op elkaar te laten aansluiten. Naast tijdtechnisch is dit ook kostentechnisch een sterke succesfactor van een klantenportaal.

Hoe communiceer jij?

Werk jij al met een klantenportaal? Zo niet, wat is dan de belangrijkste reden waarom je daar (nog) niet voor gekozen hebt? Is het kostentechnisch, verandering voor de klanten, installatie rompslomp? Deel het met ons op onze social media kanalen, daar zijn we namelijk heel benieuwd naar.

Lees meer over het klantenportaal van Client-Cloud >

OIIO redactie

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mailupdate zodra een nieuwe blog online staat.